sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Parempi päivä

Siinä se on. Riekon tulipesä.

Ja tässä neitsyttulet...ekan hanan asennuksesta pahvia ja kattorasioiden ripustukseen pistetyn koolauspuun palasia. Päästelin puukolla laudanpätkiä tikuiksi. Reilu maitopurkillinen kuten uunimestari ohjeisti. Nyt on lauantai, viime tiistaina takka valmistui. Runko muurattiin jo kesäkuussa eli on takuulla kuiva. Veto oli niin kova että meinas tikku sammua, toki on kämpässäkin läpiveto.
Takkaan olen todella tyytyväinen. Pari päivä kun ajelee sisään kasalla tikkuja niin sit saa paistaa ekat makkarat ikiomassa takassa.
Se tunne kun seisoi pihalla ja ulos kuului takkatulen räiske (mäntylautaa) ja piipusta leijaili ekat savukiehkurat....myös viikon ainoa aurinkoinen poutapäivä.

Putkimies tuli vapaapäivänään fixaamaan ristiin menneet maalämmön keruuputket. Tuli vielä erillinen ilmausproppu samaankyytiin.
Mutta ei lähtenyt sentään heti sillä pelaan, vaihtoventtiilin toimilaite ei ollut kunnolla paikallaan ja 3tieventtiili on puoliasennossa, lattiaalämitykseen ja käyttöveteen lähti molempiin jo nelissäkymmenessä olevaa yhä lämpenevää vettä. Ei hyvä, mutta putkari oli hyvin perillä ja naksautti venttiilin toimilaitteen paikalleen ja se oli siinä. Systeemi pelaa moitteetta. Tunteroisen päästä oli kuuma käyttövesi tehty ja pumppu siirtyi lämmitykseen. Meni hetki siinä virittäessä asetuksia että sain lämmityksen jatkuvaksi ajamaan sisään lattiakiertoja, ei mitään yhtäkkistä kuumennusta sentään haluta. Nibessä on valmis lattioiden kuivausohjelma joka 2päivän portaissa nostelee lämpöä halutuilla portailla. Aloitin lopulta 23asteella, huonelämmön kellarissa ollessa 20. Yläkerran jakotukin putkissa näkyi valoavasten selvästi isoja ilmakuplia, täytyy sunnuntaina koittaa ilmata sitä, ilma kun nousee korkeimpaan kohtaan ja se on tässä lämmityskierrossa siellä yläkerran vaatehuoneen jakotukin menoputkissa. Jakotukin päädyssä on ilmaruuvi.

Oman maan syvyyksistä tehdyllä lämmöllä kuumaa vettä hanasta. Nam.
Unohtamatta ylipäätään eka vesipiste valmis. Seinä maalataan niin kaikki detaljit ei ole paikoillaan vielä lopullisesti mutta silti.


Olin hommannut kylmälle ja kuumalle käyttövedelle impulssiliitännällä olevat mittarit ja pyysin asentamaan. Näin ilmeestä että tuo kuumanveden mittaus alkoi askarruttamaan putkaria ja pienen selityksensä jälkeen hoksasin ettei asia olekaan ihan suoraviivainen että mittari vain jakotukeille menevään putkeen. Kuumavesihän on tarkemmin ajatellen sekoitus varaajassa kuumennutusta pienestä määrästä n. 50asteista vettä ja kylmää vettä suoraa päälinjasta. Jos mitataan kylmä + kuuma lopputulos on että kylmää vettä mitataan osin kahdesti.
Asennus on nyt hyvä ja lopputulos mielenkiintoinen. Kylmävesi jakaantuu päälinjasta kahtia, toinen mikä menee suoraan käyttöön kylmänä ja sitten toinen millä täytetään varaajaa eli se mistä tehdää sitä kuumaa mikä sitten sekoittuu käyttöön. Näin ollen mitataan tosiaan kaikki se mistä tehdää energiaa käyttämällä lämmintä vettä.
Alempi on kylmävesi ja näyttää 0.042m3 eli 42L eli ei muutakuin kokeiltu hanaa ja pihaletkua sekä täytetty saaviin etanoliliuosta.

Ylempi näyttää kuumalle vedelle 0.713m3 eli 713L
Tämä kuumavesi kulutus sisältää kaiken pannun läpi menneen eli myös lattialämmityksen huuhtelun ja täytön. Sinne aika määrä menikin kun on satoja metrejä 20mm putkea.
Kuriositeettina mainittakoon että kaupunki olisi veloittanut vesimittarin vaihdosta impulssin antavaan enemmän mitä nämä 2 omaa mittaria maksoivat. Kuumanveden malli oli turha, 2 kylmää olisi ollut oikein, mutta erottaapahan nyt väristä kumpi on kumpi. Noihin tosiaan saa naksautettua päälle ilmpullisanturin ja siitä saa signaaliin mihin sitten haluakaan. Tarkkuus on 1L. Vahtia outoon aikaa kulutusta, seurata kulutusta ja verrata lämpöpumpun arvoihin. Arvioida kuumanveden riittävyyttä.
Systeemissä on myös moottoriventtiilillä pääsulku ja painemittari, niistä lisää toiste,

Tässä on lämmityksen eli kiertoveden painemittari, tätä seurataan silmäkovana että se pysyy paikallaan, jos laskee on jossain lattiaverkostossa vuoto. Pitää kuulemma olla painetta vähintään sen verran mitä on korkeuseroa. n. 7m tekee 0.7baria.
Tässä taas porakaivon keruuputkiston paine, se pitää olla pienessä paineessa että pumppu jaksaa liikuttaa sitä korkeuseroissa.





Keruuneste tulee näin heinäkuussa 20asteen ulko- ja sisälämpötilassa 8asteisena porakaivosta ja nyt kun umppu on käynnissä eikä vain kierrätetä ilmauskierrossa niin se jäähtyy 4-5asettta ja palaa n.3asteisena takaisin. Siitä seuraa uskomattoman voimakas kondenssi. Putrket täytyy eristää armaflexillä heti ensitöikseen ensiviikolla. Muuten on teknarin takaseinä ja lattia kokoajan märkänä. Vesi roikkuu putkien alapinnalla isoina pisaroina. Näkyy kun klikkaa kuvaa isommaksi.
Lattiasta nousevat suojaputkien päät pitäs suojata ettei sinne menee vettä ja likaa. Lämpöputkien kulmat pitäisi kitata umpeen.
Jätin systeemin yöksi pyöriin, jännä nähdä on pumppu edelleen vihreä pala päällä vastassa kun menen huomenna. Eli siis käynnissä eikä vikatilassa = punainen valo.
Joo, jos on tarkoitus asentaa puhallinkonvektori tai muuten kuljettaa pidemmälti keruunestettä se PITÄÄ kondenssisuojata niin hyvin kuin vain suinkin saa, muuten tulee kosteusvahinko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti