perjantai 9. tammikuuta 2015

Tiiveysmittaus - lunta tupaan !

Tänään oli kauan odotettu tiiveysmittaus.
Mittauksen suoritti HPS Kiinteistötutkimus Kangasalalta.
Pyytäkää ihmeessä tarjous, suosittelen vilpittömästi liittyen lämpökuvauksiin ja ilmavuotomittauksiin liittyen.

Halusin mittauksen tehtäväksi heti kun mahdollista, ennenkuin pinnat on peitetty.
Saimme taloon kaikki läpiviennit tiivistettyä ja muovitettua ja teipattua, Sitkon teippiä meni ainakin muovikassillinen.
Jännitin etukäteen kellarin harkkoseiniä, jotka on vähän hurjannäköisesti muurattu grynderin toimesta, mutta nepä ei ollutkaan ongelma, yksi kylmä sauma ja yksi sauma vetoinen, ne on helppo fixata urtsulla ja molemminpuolin tulee rappauskin kuitenkin vielä. Kylmäsiltaa olis jäänyt ellei olisi nyt löytynyt.

ONGELMA oli yllättäen alapohja ja siis seinän ja lattian liitos.

Nurkista tuuli 50Pascalin alipaineella niin että kädellä tuntui selvä veto.
Myös suorilta sivuilta käytännössä enemmän tai vähemmän joka paikasta.
Piirustusten ja määräysten mukaan radon suojauksen takia siellä on erityisesti kiinnitetty huomiota tiivistykseen bitumikermejä yms myöten.
Paikka on toistametriä maan alla, maa ulkopuolella on tiivistymätöntä hiekkaa ja alla mursketta.
Ulkopuolella paistettu bitumikermi kiinni. Harkot hammastaa jonkinverran ja näin ollen kermit ei ole sataprosentisen tiivisti kiinni siinä mielessä että ylhäältä maanpinnan ulkopuolelta voi hyvinkin olla reittejä alas murskeeseen.

Homman nimi on avartaa paikoin nurkissa sormenpään mentävää saumaa ja täyttää se sopivaksi katsotulla kitillä. Sauma on tullut laatankutistuessa ja siellä on toki myös solumuovikaista.
Keskellä on samalla rakenteella kantava seinä ja siitä ei vedä.

Lisäksi voin sanoa että tälläinen järjestely, kuten alla kuvassa on, ei tule toimimaan eli voi unohtaa lopullisen mittauksen väliaikaisilla ovilla kivitalossa.

Jos ilman teennäistä alipainetta jostakin vetää hitusen niin alipaineen kanssa sieltä tulee ja näin kävi tässä, muovi pullistui purjeeksi ja veti irti teipin seinästä ja lattiasta. Toistarullaa olin vetänyt sitkoa ja sitten päätin antaa olla.

Yksi tälläinen aukinainen sauma josta paistoi päivänvalo jo korjattiin kesällä mutta tämä ei ollut silminnähden läpi mutta se veti silti ja täytyy fixata. Näitä kiviharkkotaloissa taitaa joskus aina tulla.


Piipunteippaus piti paremmin - kun oli paljon pienempi aukko.

Summa Summarum - mittauksen lopputulos 2.3 eli surkea vaikkakin alitti korkeimman sallitun 4.0

Ajattelin ketutuksen vähän laannuttua että toisaalta onhan talo sitten aikatiivis jos toistametriä  maanalta vetää eikä ikkunoista tai seinistä.
Välipohjien liitoksetkin, sekä ontelolaatan että puisen olivat ok.

Yläkerrasta löytyi hienosit kämmit eli muovin taitos oli nirhaantunut rullaa betonilattialla pyörittäessä ja oli koolauspuiden kulmat pyyhkineet muutaman reiän. 
Ei huomannut vaikka kierin taskulampun kanssa läpi edellisenä iltana nuokin seinät.
Piipun läpivienti ok.

Vinkki ! Koita välttää viimeiseen asti muovin ruttaantumista, niistä tulee pienenpieniä vuotoja vaikka kuinka teippaat ja tälläisiä sinänsä merkityksettömiä oli muutama.
Toinen johon kannattaa kiinnittää huomiota on katon ja seinän kulma, meillä oli seinässä vaakakoolaus ja sitten tuli katon muovin liitos myöshemmin ja kulma jäi kahden koolauspuun rajaamaksi lähes umpinaiseksi onteloksi. 

Homma joudutaan uusimaan myöhemmin keväällä tai siis kun pinnat on pidemmällä ja ennenkaikkea lopulliset ovet ovat paikoillaan ja kellarin lattiasauma tiivistetty.

Mittaaja kertoi että ennätys oli 0.25 ja kyseessä oli puutalo, tosin mittaaja oli itse osallistunut tiivistykseen :)


Päivitys: kävimme valvojan kanssa rakenteet läpi kuvista ja valokuvista ja kaikki ok, alapohjan ja seinän liitos vaan kertakaikkiaan tarvii piirustuksiinkin merkityn elastisen kitin enennkuin rakenne on tiivis.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti