tiistai 20. tammikuuta 2015

Yläkerran lattia lopulliseen muotoonsa

Viime viikolla oli puhetta putkarin kanssa että kerkeää kiireiltään ma/ti tulemaan laittamaan yläkerran lattialämmityksen jotta päästään lopulta levyttämään lattia.
Itse levytyshän uhkasi mennä monimutkaiseksi, alkuperäisten suunnitelmien mukaan yläkerrassa on vain wc ja sen mukaisesti koko yläkerta on suunniteltu vuorattavaksi harvalaudoituksen päällä olevalla lastulevyllä joita kuuluu talopaketin toimitukseen 18kpl = 51m2.
Noh me teimme U-käännöksen sillä jo aiemmin päätetysti keskikerrokseen ei tule suihkukopperoa vaan wc sinne ja sen sijaan pikkukylppäri ylös jotta sieltä ei tarvi hiipiä alas iltapesulle.
Nyt kun sinne tulee tosiaan oikea märkätila niin se aiheuttaa haasteita lattiarakenteelle, lastulevy ei kelpaa sellaisenaan vesieristettäväksi, se pitää jättää valun alle tai siihen voi liimata kipsin.
Ongelma on vain että huonekorkeus jää n.245cm joten ei ylimääräisiä kerroksia kuten valuja ja kolmikerroslattioita.
Tunnetusti lastulevylattioilla on myös suuri vaara narista, Notkumista en meidän tapauksessa pelkää, sen verran julma runko on välipohjassa, kun 5x200 alapaarteiden päällä on kakkosneloset ja vielä harvalaudoitus.
Olin jo menossa sillä kompromissillä että kph osuus vuorataan kipsillä ja muut jää lastulevylle jonka päälle suoraan laminaatti. Aika monimutkaista ja miten risteävät väliseinät kun yksi huone on erikseen lisälevyjen päällä ?
Näin ollen vuorataan tuplakipsillä, lopulta jopa ihan lattiakipsillä, koko kerros ja sen päälle kaikki väliseinät. Märkätilassa ohut kallistusvalu vielä siihen päälle. Yksinkertaista, selkeää, varmaa ja ennenkaikkea siitä on valmiiksi Gyprocin sertifikaatti olemassa joten ok rakenne.
Kävi myös tuuri ja satuin vielä tänään ennen kauppareissua löytämään raksakimpasta jämäerän 23kpl lattiakipsiä sopuhintaan.
Lastulevyt myyntiin ja niistä on oltu heti kiinnostuneita. Näyttäis siltä että pääsen kerralla koko satsista eroon.

Taas kerran tuli myös opittua, että kannattaa kilpailuttaa, loput levyt jotka täytyy ostaa tulee haettavaksi Lielahden K-raudasta vaikka "Starkin miehiä" olenkin. Hintaeroa toista euroa levyltä, kaikkein halvin oli Puutoimi Yläjärvellä, mutta en viitsi ajela 0,10€/kpl erolla sinne asti. Tekee 2€ 20kpl erällä. Kaikki hinnat oli erikseen pyydettyjä rakentaja/yrittäjä hintoja ja silti yli 10% eroa.

Okei, tuumasta toimeen ja lattia kuntoon, lattian sisään vajaa kilometri mmj piuhaa ja tam putkea eli kaikki syötöt, loput eristeen ja harvalaudoitus valmiiksi. Siinä se sunnuntai menikin.
Putkari piipahti maanantaina ex tempore katsomassa tilanteen ja siirsimme homman keskiviikoksi. Okei, Ajattelin et kerkeän rauhassa merkitä väliseinät ja käydä valmistelemassa runkoviemärin reittejä, joka oli toinen listalla oleva putkityö. Kellariin pohjaviemäriin menevä runkolinja ja keittiön liityntä pohjaviemäriin. Tein hölmösti keskikerroksen valun yhteydessä viemäriläpiviennit. Muhvi ai mahdu ontelolaatan sisään joten viemäriputkea ei saa katto pitkin. Kuka tälläistä tekee niin jättäkää pelkät reiät ja jälkivalakaa tarvittaessa vasta kun putkitus on kunnossa. Vaihtoehtoisesti voi täyttää alaosan uretaanilla vaikka yläosan valaisikin (lattiakaivot).
Noh tuli soitto tänään tiistaina että hän olisikin nyt tulossa samantien aikataulun mentyä uusiksi muualla, jos vain sopii. Mikäs siinä laitetaan sopimaan :)

Jätin rukkaset naulaan töissä ja pyyhälsin pikaisesti paikalle puuttuvien lämmönluovutuslevyjen kanssa ja tussitin väliseinät äkkiä.
Homma näytti tunnin päästä puhelusta jo tältä.
Putkille pitää leikata harvalautoihin kääntöpaikka.
Kukaan ei taivuta 23x95mm lataa niin että putki mahtuu sinne alle.

Sitten nitojalla Rothin 1200mm pitkiä peltisiä lämmönluovotuslevyjä paikalleen. Levyjen väliin jätetään rakoa ettei ne lämpölaajetessaa ota toisiinsa , ei pituus eikä leveyssuunnassa. Levyt tulee kattaa vähintään 70% pinta-alasta ja hyvinkin mennään siihen kategoriaan. Piirien syötöt menee harvalaudan alla kylmimpään päähän eli ikkunan alla ja lähtee sieltä kiemurtelemaan keskellepäin. Yleensä piirit menee pituussuuntaisesti mutta meillä on tosiaan tuplarunko niin ne meneekin poikittain.


Yläkertaan tulee 4 piirinen lämmitys, molemmat makkarit erikseen päädyissä,  keskellä aula + vh yhdessä erikseen ja sitten kylppäri. Putkarin tukussa oli pakattu väärä jakotukki joten sen kytkentä jäi vielä seuraavaan kertaan, muuten lämmitysputkisto oli ok. Lämmönluovutuslevyjä jäi 20cm pätkä, meni hassusti siis ihan tasan !
Roth muuten tarjoaa ilmaisen suunnittelun ja putkipiirien piirron heille lähetettyihin pohjakuviin. Postissa tulee laminoitu A3 kokoinen suunnitelma ja osalista.

Seuraavaksi keskiviikkona paikkaillaan/tuetaan vähän laudoituksen aukkoja ja sitten kipsiä päälle !!!


Huh lopulta homma etenee niin että näkyy jotain edistystä. Ollaan aika lähellä yläkerran väliseiniä jo...
Itselle pukkaa päälle yläkerran sähköryhmien veto seinille jotta nekin saadaan villoitettua ja levytettyä. Kellarissa odottaa kuumeisesti tekninen tila tekijäänsä jotta sais jossain vaiheessa maalämmön päälle ja sähkökeskuksen paikoilleen. Piuhahelvetti on niin älytön että on pakko saada vietyä ne tekniseen tilaan piakkoin = ennenkuin keskikerroksen johdotus alkaa.

Päivitys 25,1.2015
Perjantaine  eka kerros oli ruuvattu kiinni. Lauantai aamupäivän tiivis ähellys ja rupes lattiaa syntymään. Lauantain toinen kerros pistettiin saneerauslaastilla ekan kerroksen päälle. 6x9 kammalla ja notkeaa laastia. 45m2 ja 3.5sk
Eka kerros tosiaan Knaufin GL15 lattialevy 4x35mm ek ruuveilla harvalautoihin.  Käy ainoastaan pienellä kiilakannalla oleva ruuvi. Normaalikantainen ruuvi menee poikki kun kanta ei pääse uppoamaan kovaan levyyn.
Kannattaa sivuihin merkata laudat ja putket, ekaan levyyn sitten merkit spesiaalipaikoista kuten meillä tuo kylppäri jonka kohdalla putkitus poikkeaa muusta osasta kerrosta.

 Tuolla on jo ensimmäinen puolisko toista kerrosta.

On lattialla ja välipohjalla kokoa. Tuntuukin jämäkältä. 2kpl 15mm lasikuituvahvistettua levyä kun laastilla liimataan yhteen niin tulos on kuin ohut betonivalu.
Eka kerros pitää ehdottomasti olla poikittain laudoitukseen mutta toinen laitettiin sitten laudoituksen suuntaisesti ja samalla poikittain ekaan kerrokseen. Ois tullut ihan mahdottomasti leikattavaa jos oli limittänyt tokan kerroksen ja laittanut saman suuntaisesti kuin ekan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti