lauantai 20. joulukuuta 2014

Viikon 51 tapahtumia, sähkökeskusta ja armaflexiä

Viikko alkoi sillä että Itella soitti ja halusi toimittaa sähkökeskuksen joka tuli suoraan Savosta S-kojeistot Oy:ltä.
Tälläinen oli illalla odottamassa (S kävi kyllä päivällä ottamassa vastaan että sai haluttuun paikkaan sen) Hurjan kokoinen livenä, 120x196cm. Vasemmalla pääosa johdonsuojista ja vikavirroista ja alhaalla mittaripaikka ja pääkytkin. Pääkytkinkaapissa KAHVAsulakkeet pääsulakkeina.
Tampereen sähkölaitoksella on nimittäin periaatepäätös kahvasulakkeista 63A liittymässä, tapaa 63A tulppasulakkeet olla kuulemma ongelma (kuumenevat)
Oikealla lisää johdonsuojia ja KNX osuus.
Keskus on 63A eli isoin mitä saa okt liittymänä ja sen sen ansiosta että kadulla on uusittu kunnallistekniikka joitakin vuosia sitten. Jokataloon oli rajalla valokaapeli ja AXMK 5x25mm2 syöttökaapeli. Toki vesi- ja viemäri uusia myös sekä tuotu sadevesiviemäri.
Sähkön liittymismaksu on vähän enemmän (porrastettu) mutta käyttömaksut on ihan samat kuin pienessä 3x25A liittymässäkin.
Ei tarvitse meillä miettuä voiko samaanaikaan tehdä kaikkea, kyllä voi saunoa, paistaa uunissa ja liedessä, lämmittää tupaa ja autoja. Yhdessä edellisessä asunnossa meni lämmitys pois päältä kun käänsi saunan päälle. Oikein kiva pitää talvella saunailtoja siinä, varsinkin kun sauna oli yläkerrassa.


Arki-iltoina tuli väkästettyä eteenpäin tekniikkakuilun vetoja.
Taaimpana menee armaflexillä vuorattuna 110mm radon ja75mm  keskuspölärin poisto katolle.
Edessä peltikanavina raitisilma ja jäteilma. Sivuille tulee vielä tulo- ja poistoilmakanavat.


Tekniikkakuilun ronskit ontelolaatan leikkaukset piti tasoittaa ja sitä ennen ontelot tukkia. Viimeistelin vielä ihan LR+ tasoitteella TT tasoitukset. Oli niin paljon loppujen lopuksi täytettävää että ois pitänyt jollain kovemmalla aineella täyttää tai valaa, mutta olkoon nyt noin.
Ois ollut koko loppusyksy aikaa tehdä tuo mutta niin jäi viimetinkaan ja ei voinut odotella kuivumista kauempaa. Reunoihin vielä tulevat tulo- ja poistokanavat jäävät alemmaksi joten kuilun seinille ei pääse sitten enään oikein tekemään mitään.
Tämä kuilun putkien järjestys on muuten tärkeä juttu johon kannattaa panostaa. Funtsin tätä aivan pääkipeäksi mutta silti meni pieleen kun en funtsinut ajoissa eli silloin kun vedin välipohjan läpi tulo/poistokanavat. Ne olisi pitänyt Enervent Pelican tapauksessa laittaa toisinpäin niin ei tulis ristivetoja kuten nyt. Mutta täytyy kärsiä siitä sitten kun vetelee kanavat koneelle tästä kuilusta.

Teknisen tilan harkkoseinät hion kuppilaikalla ja ylitasoitan TT sekä LR+ tasoitteella vastaavasti. Tikkurilan Lujaa päälle ruiskulla, sitten vasta pääsee asentamaan sähkökeskusta.

Naapuritontin kanssa yhteinen kimppasähkö loppuu ensiviikolla ja täytyy ottaa oma liittymä käyttöön, onneksi saadaan puhallusvillat ennen vuoden loppua niin tupaa pysyä edullisesti lämpimänä omalla sähkölläkin sitten.

Armaflex paja lähti oikein tosissaan käyntiin. Tähän mennessä 19mm tavallista on mennyt laatikollinen ja tarraversiota melkein laatikollinen. Ne meni kahdne kerrokset äänenvaimentajiin ja tuuletusviemäriin.
Tein nyt sapluunat 200mm kanavaosille joten leikkaus käy nopeammin. Armacellin sivulla on hyvä ohje 90asteen kulmalla mutta iv jutuissa tarvii paljon 45 kulmia ja sitäpä ei ollut. Jos haluaa valmiiksi siistin palan niin se ei ole suoraan puolet 90asteesta vaan päiden viisteet on erilaiset ja sitä kautta palaa haukkaa isoman tilan kuin puolet, kuvassa sapluunoista se ei näy, sen verran pieni ero kuitenkin on.
Lessons learnt- armaflex. Kannattaa eristää paikallaan sen sijaan että tekee valmiita putkiloita, tein 110 viemäriä varten putkiloita ja ei ne oikein hyviä ollut, 19mm levystä voi ohjeen mukaan tehdä min 90mm putkia mutta täytyy sanoa että 110mm vääntää jo tosi paljon kun tekee tyhjiä, sen sijaan kun vuoraa suoraan putkea se menee tosi paljon paremmin ja tulee kerralla pitävä sauma.
Asia erikseen on valmiit armaflex sukat ne käy pienemmätkin, otin sellaiset 75mm putkille. Arvoin että otanko 76 ja 89 kokoiset, kun mittaa ymärykset liitäntosista on koko aika paljon enemmän kuin 75mm, sukka antaa kuitenkin periksi niin paljon että 89 oli aivan liian iso. Mutta ne jäikin tuonne yläpohjaan villan alle tavallaan ylimääräiseksi eristeeksi.
 Näyttää kuvassa pieniltä tavallisilta osilta mutta ne on 200mm 90 ja 45 kulmat.
Se kuinka isoksi määrittää kurkun säteen vaikuttaa siihen kuinka paljon eriste tulee yli tai alle ulkoreunan päistä.
 Tässä XXL kokoa 90astetta eli 315 raitisilman tulokulma ilmanottoon. Se supistuu sitten 200 kanavaksi heti tuon jälkeen.
Sienästä törröttää tuloilman 315mm. Tarvittavan kanavan pituus määrittyi niin että kun tuohon laittoi 90asteen kulman niin se osuus keskelle altaalta tulevaa 200mm kanavaa. Väliin tarvitaan 315 kulman lisäksi supistajaa 315/200, jatkoliitintä ja kulmaa eli varsin kattava valikoima osia.
En uskalla laskea mitä raitisilmakanavan hinnaksi tuli ilman eristeitä mutta hyvä jos satanen riittää.

Tuonne pitäs jäteilma viedä.


Tässä tulos lauantai-iltana, väkerrettiin raitisilma- ja jäteilmakanavat paikalleen sekä eristettiin valmiiksi taakse jäävät radon ja keskuspöläri.

Vinkki! 0-30astetta säätökulma on lyömätön väline tälläiseen epämääräiseen kulmaan. Ei ole 30 eikä 45. Toki vakio-osat antaa periksi aika paljonkin varsinkin pidemmässä vedossa mutta tälläinen lyhyt kanavat ei kauheasti jousta. Kulma kohdilleen ja lopuksi kiristetään kiinni ja näin kulma on täsmälleen oikea. Ei löydy rautakaupassa mutta tukussa oli eik maksakaan kuin pari-kolmekymppiä.
Näin jälkeenpäin arvioiden ampui käsistä tuo raitisilman oton kanavakoko, pykäläää isompi eli 250 olis ollut oikea tämä 2pykälää isompi 315 on turhan iso. Toisaalta raitis ja jäöte ois pitänyt olla suunnitelman mukaan ylikoon 250 vaikka koneessa on 200 mutta ne ei kertakaikkiaan mahdu kuilusta vaikka sitä isonsi niin paljon kuin pystyi valun jälkeen enään tekeen. Olin kuitenkin jo isontanut sitö ennen valuakin lähtötilanteesta.

Huomisen sunnuntain ohjelmassa ois hurjasti Armaflexiä peltikanaviin ja vielä aluvillamatto lopuksi päälle. Kun ne on siellä pääse laittamaan poistokanavan ja vaatehuoneen poistokanavan paikalleen. Sitten olisi IV aikalailla valmiina kahden kerroksen osalta ja päästään höyrynsulkemaan loput maanantaina. Saas nähdä miten käy sunnuntaina  :)

Sähköillekin täytyy vähän tehdä jotain, liesituulettimelle oli vääränlainen syöttö täytyy se vaihtaa ja sitten katsoa läpi vienti tekniikakuiluun jo asennetuille sähkövedoille.
Keskuspölärin imuputken paikka täytyy arpoa myös.Edit: maanantaina tilanne oli tälläinen:

Tehtiin kahteen mieheen ankara sunnuntai ja saatiin illalla kasilta homma siihen pisteeseen että pikkasen uretanileikkejä ja piuhojen pujottelua niin muovin pystyi vetäseen yli ja sulkemaan katon.
Tänään tiistaina vahvistui että puhaltavat villamiehet saapuu ma 29.12. joten kaikki pitää olla valmiina tulevana viikonloppuna.
Ohjelmassa olisi siis jämähommia ja viimeistelyä, ulkoantureiden suojaputkien työntö pihalle, lämpöantureita yläpohjiin,  iv kanavien tarkistus, mainittyu liesituulettimen johdon vaihto jne. Katonrajasta jäi villat ekoista putkista eli pöläristä ha radonista, ovat pelkällä armalla joten käyn kietaisemassa villat vielä niihin.

IV kanaviin pitää järjestää puhidstus- ja säätömahdollisuus joten niitä tässä ohessa vielä sitten.

Reunimmaisessa eli tulo/poisto putkissa on jo jälkiasenteiset puhdistusluukut paikallaan. Yläkertaan vastaavat vielä tulollaan. Tähön tulee myös irikset eli säätö- ja mittauspelti kumpaankin 160mm kanavaan.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti