tiistai 2. elokuuta 2016

M&M eli mietteitä ja motivaatiota

Kuukausi takana uudessa kodissa, niin se on jännä kuinka hiljalleen työmaa muuttuu kodiksi ja keskeneräisyys väljenee taustalle.

Pari pyyhekoukkua on saatu seinälle mutta akuutti todo-lista huutaa edelleen silikonia ja uretaania eli saumauksia ja väliovien karmien kiinnitystä. Valaistusta yms automaatio pitäs ohjelmoida, tv- ja nettirasioita kytkeä jne jne ei vaan ole pystynyt.
Ensin ei tehty mitään ja kierrettiin rästiin jääneet muumimaailman ja korkeasaaren asukkaat. Siinä se juhannuksen paikkeilla ollut eka lomapätkä menikin.

Sitten takas töihin ja nyt heinäkuussa toisella pätkällä saatiin otetta sen verran että rysäytettiin terrasilaudotukset ja jopa ulkoportaat nippuun.
Nyt kun sais vielä kaiteet tehtyä.
Terassikaiteelle löytyi täydellinen malli uudesta blogilöydöksestä, käykäähän lukasemassa:
http://kollinlinna.blogspot.fi/


Lady of the house pääsi myös vasaran ja ruuvarin varteen ja oli tietenkin myös pääsahuri.
Puuh...Ilmanvaihtoa ja lämmitystä on tullut pohdittua kaiken taustalla, aluksi oli yllättävää kuinka kesäkuun kylmillä sai nostaa lämpökäyrää useamman pykälän kun sisällä  tuntui aivan palelevan. Ilmanvaihto käytönnössäkin tuntui tuulettavan lämmön pihalle. Ennen IV käynnistämistä käyrää sai tiputtaa kun oli liian kuuma sisällä.
IV koneesta myös otti ja lakkasi toimimasta jäähdytys/lämmityspatteri heti alkuunsa. Tehtaan huoltomies sen sitten fixas kesäkuun alussa.


Kivat keli 10.6.2016 ulkona 6astetta. Joulukuussa oli vastaavat....

LTO kenno ainakin pelaa ja ottaa hyvin lämpöä talteen. Maalämpö pannusta estin lämmityksen stoppaamisen ja muutenkin se lämmityspuoli on loppusäätöä vaille, osin siksi että pelaa erinomaisesti näinkin kuin on täysaumaatilla ja vapaa kierto ilman termareita.
Heinäkuun lämmitys maksoi n.20eur niin on väärä kohta alkaa säästämään ja päästään taloa kosteaksi ja varpaita jäätymään kaakelilla, sulkemalla lämmitys säästön vuoksi.

Valitin Uponorille että IV venttiilit pitää turhan kovaa ääntä, varsinkin poisventtiilit. Hieno palvelu heillä tuli juhannuksen jälkeen kahdenhengen tiimi mittaamaan säädöt ja kuulostelemaan tilannetta. Lopputuloksena todettiin että  ilmamäärät on turhan isoja ja ilmeisesti puuttuvan kellarin 100m2 iv johdosta suurelta osin. Asiaan palataan ellei ääni rauhotu kun koko talon IV on käytössä.
"Ongelma" korostuu kun jäähdytys on päällä joka pakottaa Pelicanin puhaltamaan 70% teholla. Tunnelma on kuin ruotsinlaivan hytissä suurinpiirtein.
Tottumiskysymys toki...
Toisaalta heinäkuun helteillä ulkona reipas 25c ja sisälle puhalsi about 17c. Ihan jees ja huonelämpötila pysyi 23c. Huomataan että tuskin tarvitsemme puhallinkovektoria jos olis isot maisemaikkunat niin sitten tällä iv jäähdyksellä  tuskin pärjäisi. Normaaleilla ikkunoilla toimiva systeemi, mutta siltä väittäisin että vaatii isomman ilmärään ja huonekohtaisen ilmanvaihdon kuten meillä on. Yhdessäkään asuntomessutalossa ei tälläistä kyllä näkynyt.Tässä muuten aivan loistava työkalu kaikille Niben käyttäjille.
Suosittelen käykää ihmeessä hakemassa tulkkari, onnistuu kyllä ihan kohtuudella jahka koneessa on vain Java kilkkeet kunnossa.
http://www.maalampofoorumi.fi/index.php?topic=5932.msg73593#msg73593

Hienosti antoi mielenrauhan että on säädöt "ainakin siellä main" koska on hyvät käyntiajat vs. lepoajat ja keruunesteiden meno/paluu erot.
- keruunesteen dT pitää olla suuruusluokka  3.5c
- käyntiaika pitäs olla suuruusluokkaa puolisentuntia ettei tule pätkäkäyntiä liian usein
Kannattaa varmistaa että käyttöveden jaksoittainen korotus on päällä = tappaa legionella bakteerit kahden viikon välein 58c kuumennuksella.

Sähkönkulutuksesta...
Täyttelin kulutustietoja tuonne omalle välilehdelle ja aprikoin vuosiennusteen joka sanoo 12500kWh päättelemällä heinäkuun kulutuksista ja osin toteuneista rakennusajan yökulutuksista (= pelkkä lämmitys.)
Mielenkiintoista että  http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=16122.0 foorumilla aprikoitiin että 10-12t kWh kokonaissähköön ei olisi ainakaan helppoa pääästä uusillakaan n.200m2 taloilla.
Toisaalta http://heimerakennetaan.blogspot.fi/2013/01/sahkonkulutus-eka-vuosi-takana.html blogissa totetuneen perusteella oli muodostettu 54kWh/m2/vuosi peukalosääntö.
Tämä tekis meillä 12366kWh

Näyttäs mun silmiin aikas hyvältä, tavallaan odotan mielenkiinnolla miten vuoden kuluessa tavoitteelle käy. Aktiivisia säästäjiä meistä ei saa, ei veden eikä sähkön suhteen vaan säästöt täytyy tehdä laitevalinnoilla passiivisesti etukäteen.
Veden suhteen mennään tasaisen varmasti samaa kuin kerrostalossakin viime vuosi eli 10m3/kk.
Vesi on kallista, liki 20e/kk vaikka ei käytä tippaakaan. Vettä käytetään just se miltä hyvältä tuntuu ja hanasta pitää tulla niin lujaa kuin putkisto antaa myöten.


Voikun pääsis saunaan tai siis joulusaunaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti